Novosadski informativni portal 021

Novi Sad - Hronološki

Nevreme i poplave zaustavile Kol centar

Građani koji su tokom jučerašnjeg dana pokušali da zakažu lekarski pregled pozivanjem broja  novootvorenog Kol centra čuli su poruku sa govornog automata na engleskom jeziku.Prema rečima direktorke "Doma zdravlja" dr Darinke Ivančić, svi kvarovi su sada otklonjeni. Ona je takođe napomenula da do problema može da dođe i ukoliko pozivalac ima telefon sa brojčanikom. U tom slučaju potrebno je sačekati da ceo govorni automat završi, a nakon toga će se uključiti operater. Za sada se preko Kol centra zakazuju pregledi u objektima "Jovan Jovanović Zma" i "Liman", a u planu je da se do početka jeseni u rad Kol centra uključe i ostali objekti u gradu.Telefon putem kojeg se može zakazati lekarski pregled u tom Domu zdravlja je 4879-000.

Klasika na kvadrat

U Muzičkoj školi "Isidor Bajić" muzička radionica "Ad libitum" večeras će održati dva koncerta klasične muzike dvadesetog i dvadeset prvog veka.

Pronađen leš ispod mosta

Leš za sada nepoznate starije ženske osobe, pronađen je u nedelju prepodne kako pluta na površini kanala Dunav-Tisa-Dunav, zakačen za stub Klisanskog mosta.

"Otvoreno nebo" zatvara vrata monopolistima

Dragan Bugarinović, direktor niškog aerodroma "Konstantin Veliki", ocenio je da će Sporazum o otvorenom nebu, koji je nedavno ratifikovan u Skupštini Srbije ovoj vazdušnoj luci doneti "mnogo više međunarodnih letova". On je izjavio da već za nekoliko meseci očekuje povećanje prometa putnika i robe ali da će se "pravi efekat osetiti tek posle ukidanja viza građanima Srbije".

Specijalna ponuda

British Airways je pripremio specijalnu ponudu za putnike iz Srbije koji žele da putuju do destinacija u Severnoj Americi. Promotivne cene povratnih karata do Njujorka, Čikaga, Vašingtona i Bostona počinju već od 230 EUR, a do Toronta od 350 EUR (takse nisu uračunate u cenu).

Završen Poljoprivredni sajam

Najveća sajamska manifestacija u Srbiji 76. Međunarodni poljoprivredni sajam završen je u subotu. Na ovogodišnjem sajmu u Novom Sadu učestvovalo je preko 1.600 domaćih i stranih izlagača. Upravo završenu priredbu posetilo je oko 10% ljudi manje nego lane, odnosno nije dostignut broj od 500.000 posetilaca. Najvredniji pokloni nagradne igre Novosadskog sajma i sponzora traktori „džejs“ i „belarus“ otišli su u okolinu Sombora i u Zrenjanin.  Na sajmu je prodat i najveći bik Fernando, težak 1.800 kg i to za 8.000 evra.

Dan porodice i u Novom Sadu

Međunarodni dan porodice obeležava se danas širom sveta, a ove godine Ujedinjene nacije su taj dan posvetile majkama i porodicama i izazovima u svetu promena. Taj dan je prilika da se analiziraju promene koje su nastale u osnovnoj ćeliji društva, jer sociolozi upozoravaju da je sve više jednočlanih domaćinstava, dok su podaci o natalitetu poražavajući. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 1993. godine proglasila 15. maj Međunarodnim danom porodice, kako bi se podigla svest o pitanjima porodice i unapredila mogućnosti država članica da pitanja porodica obuhvate u svojim politikama.

Svi Rumuni u Pulu

Hrvatska je ovih dana, specijalno za tržište Rumunije, na rumunskim i evropskim TV kanalima lansirala spot kojim poziva turiste posebno u jedan svoj grad na obali jadranskog mora - Pulu. Poruka, koja se emituje više puta svakoga dana ovom tržištu glasi: "Svi Rumuni u Pulu!"

Transplantacija organa (Video)

Za godinu dana, od kada je otvoren rekonstruisani Transplantacioni centar na Klinici za abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine, u njemu je transpnatirano 18 bubrega i četiri jetre. Zbog ne postojanja zakonske regulative koja bi regulisala doniranje organa i tranplantaciju, kao i zbog malog broja doniranih organa ali i slabo razvijene svesti o potrebi doniranja, lekari Transplantacionog centra sprečeni su da urade veći broj operacija. Stoga, u Vojvodini oko 180 pacijenta čeka na presađivanje bubrega, a desetoro na jetru. U toku je javna rasprava o Nacrtu Zakona o transplanatciji organa koji predviđa formiranje nacionalne agencija za transplantaciju koja bi bila u skladu sa evropskim standardima. Agencija bi imala zadatak da vodi nacionalni program transplantacije solidnih organa u Srbiji. Usvajanje ovog zakona jedan je od preduslova da se Srbija uključi u “Eurotransplant organizaciju“, preko koje bi se vršila razmena  organa za transplantaciju sa drugim zemljama. Izvršno  Veće AP Vojvodine u prošloj godini je  izdvojilo 130 miliona dinara za rekonstrukciju i opremanje Transplantacionog centra, pa je tako ta zdravstvena ustanova postala referentna ne samo za presađivanje bubrega, već i za izvođenje složenog programa presađivanja jetre."U poslednje tri godine smo u vojvodjansko zdravstvo investirali vise od 6,5 milijardi dinara, što je više nego u prethodnih 30 godina i zahvaljujući tome danas imamo Transplantacioni centar, Centar zarehabilitaciju dece i novo porodilište", rekao je predsednik Izvršnog Veća  Vojvodine Bojan Pajtić,prilikom obilaska Centra.. On je dodao i da će takva politika biti nastavljena i u uslovima teške finansijske krize.

Susreti stočara u Suseku

Selo Susek u opštini Beočin, po četvrti put je bilo mesto na kojek su se okupili mnogobrojni odgajivači i ljubitelji krupne stoke.U okviru izložbe prisutni su mogli da vide i kupe najbolje primerke muznih krava, steonih junica i nekoliko vrsta svinja i ovaca. Ovogodišnja smotra obogaćena je i dvema atrakcijama, takmičenjem u šišanju ovaca i brzom hvatanju prasića.

London najpopularniji

"British airways" prevezao je više od pola miliona putnika u periodu od 9. do 14. aprila, koji su odleteli ka svojim uskršnjim destinacijama.

Amazonija u srcu Banata

Prvi izletnici koji su zaplovili Carskom barom ove godine, brodićem odmilja nazvanim "Titanik", bili su prošle subote radnici Ministarstva finansija iz Beograda.

Štrand postaje veliki vajarski atelje

Novi Sad će krajem ovog meseca dobiti prvi ''Park skulptura'', koji će biti postavljen na Štrandu. Gradsko zelenilo i udruženje ''Suburbium'' organizovaće Međunarodni simpozijum vajara, koji počinje u subotu, 18. aprila i trajaće deset dana.

Prevencijom protiv raka grlića materice

Kod žena starijih od 25 godina veza između infekcije humanim papiloma virusom i raka grlića materice može se dokazati u 99.7 odsto slučajeva, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zašto je laneno ulje tako zdravo

Nemačka naučnica dr Johana Budvig dokazala je usku povezanost između telesnog sadržaja masnih kiselina i raka. Njena istraživanja su pokazala da osobe obolele od raka imaju znatno više zasićenih, a nedovoljno nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zdrave osobe. Zahvaljujući lanenom ulju, ovaj nedostatak se može značajno ublažiti.

Hiljadu turista za dva dana

Spomenik prirode Đavolja varoš je u prva dva dana turističke sezone obišlo preko 1.000 turista, obavilo je turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije. Upravnik spomenika prirode Đavolja Varoš Radoje Stepanović izjavio je agenciji Beta da su u tom preduzeću zadovoljni početkom turističke sezone i dodao da je za sledeći vikend najavljen dolazak duplo većeg broja turista.

Đoković spreman za pobedu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igra večeras od 19 h po našem vremenu finalni meč na ATP turnitu u Majamiju protiv Britanca Endija Mareja. Treći reket sveta izjavio je da je u poslednja njihova dva susreta Britanac bio za nijansu bolji od njega. “Ukoliko želim da pobedim Đokovića, moraću da igram izuzetno dobro, a sigurno je da će to biti meč za pamćenje”, izjavio je sa druge strane Marej.

Liga biciklizma na Mišeluku

Biciklistički klub Vojvodina organizuje prvu trku Lige biciklizma u nedelju na Mišeluku. Takmičenje je podeljeno prema kategorijama u četiri trke, a prva počinje u 11 sati. Najavljeno je da će učestvovati i srpski olimpijac Ivan Stević. Saobraćaj na Mišeluku biće zabranjen od 10 do 15 sati.

Zbog krize lakše do vize

Slovenačka ambasada u Beogradu saopštila je da je srpskim turističkim agencijama počela da izdaje grupne vize za turističke posete Sloveniji.